ルワンダの食べ物(2)・  Food in Rwanda (2)

ある人から、ルワンダの代表的なご飯の作り方教えてと言われたので、はい。ルワンダ料理つくりましょう。といっても、調理したのは私ではありませんが。まぁ、何はともあれつくりましょう!

One of my friends asked me to introduce the recipe of authentic foods in Rwanda, so let’s do that. Well, I didn’t cook by myself actually, but, anyway, let’s do it!

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というわけで、今回調理するもの、それはウガリ

口で説明するのは面白くないので、何を作っているのかわからないで、作ってみましょう。

So, this time we are going to make Ugali.

It’s not exciting to know the thing before you make it, so let’s make it without knowing what it is.

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   -必要なもの(2,3人前)-                     -Ingredients(2-3 persons)-

  • ウガリ粉   200g                        Ugali powder          200g
  • 水      200cc                        Water                  200cc
  • 塩     好み                          Salt                 if necessary
  • ボウル     中                            Bowl              middle size
  • へら     折れないもの                 Spatula             strong one

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準備はオッケーですか?それでは実際につくってみましょう。今回はプロのシェフがじきじきに見せてくれました。

Prepared everything? Alright, let’s cook it now. A professional chief told me the processes this time.

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ウガリの作り方・How to make Ugali

-step 1-

くしゃみはほかでしましょう。You want to sneeze? please go somewhere else.

ボウルに粉を入れます。

Put ugali powder in the bowl.

-step 2-

良く混ぜる。Mix.

そこへ熱いお湯を徐々に投入。パンを作るときのように、粉とお湯を良く混ぜ合わせましょう。

Put hot water in the bowl several times. Mix the powder and water thoroughly like making bread dough.

-step 3-

混ぜ続ける。Keep mixing.

力強く混ぜましょう。

Mix it with your full power.

-step 4-

体勢変えてもオッケー。You can change your position.

ここら辺から、混ぜるというか、こねる感じに。

Around this point, it’s more like “knead” rather than “mix”.

-step 5-

時には、体全体を使って。Use your whole body, sometimes.

ひたすらこねる。

Kneading until I say ok.

-step 6-

皿で形を整えます。Shape it with a plate.

“ハリのあるお風呂上りのお肌”な感じが出たら皿に移して、形を整えます。お湯の量に注意してモチモチ肌を作り出したくださいね。

Put it on a plate and shape it when the ugali gets the same touch as “the skin, right after taking bath”. Watch out the amount of hot water to create teenager skin touch.

-step 7-

丸くするのが、ルワンダ流みたいです。Shaping round is the Rwandan way.

完成です。お疲れ様でした。これを日本で言うご飯のかわりに食べる超ポピュラーな食べ物です(ご飯もしっかりたべますが)。はっきり言って味が無いので、混ぜるてる段階でお好みで塩をちょっと入れるとアクセントがつきます。あとは、好みのタレをかけて召し上がって下さい。そうすると、うなぎのタレがかかったご飯のように、ガンガンいけます。ハラ持ちもかなりいいので、安くあがります。

ちなみにルワンダではイモ系(たぶんキャサバ)の粉を使いますが、ケニアなどはトウモロコシの粉を用いるそうです。ケニア流ならどこでもつくれるはずでは。本日は以上。

つーか、全然料理じゃないじゃんって思ったでしょ。コネ具合とか水分の加減とか、かなり料理ですから。いや、ホントに。

Ta Dahaaa. Nice work gentlemen, this is it. Ugali is very popular food in Rwanda, and it plays the role of rice in here (people like rice here too though). Honestly, it tastes nothing unless you put salt or some other spices during mixing or kneading, so I recommend you to put little spice while you are working on it. Well, it depends o the person’s favor though. Anyway, you can eat it with plane or putting sources on it (personally I like to put some sources like beef or vegetable then ugali becomes Gyudon to me).

One more thing. People use potato based powder( maybe cassava ) in Rwanda, but other places like Kenya use corn powder instead. In Kenyan way, I assume you can cook it at your place as well, so try it if you like to taste different stuff. That’s all for today, see ya.

Ahh, you thought it wasn’t cooking, didn’t you? Don’t underestimate the technique of kneading and adjusting amount of water. You will see this is totally cooking when you try to cook this:)

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